Aromatherapie: hoe werken al die lekkere geuren nu eigenlijk?

Wat is aromatherapie? Aromatherapie valt onder de planttherapieën. Het is een eeuwenoude natuurgeneeswijze dat wordt ingezet om de fysieke, mentale en emotionele gezondheid te bevorderen. Bij aromatherapie wordt gewerkt met de essentiële olie; de kernkracht van de plant. Deze olie is verantwoordelijk voor de groei, ontwikkeling, voortplanting en bescherming van de plant en bezit de geneeskrachtige werking. Essentiële oliën werken via de reuk, het aanbrengen op de huid of via inname.


Een geur trekt je aan, of juist niet. Soms vind je iets de ene keer lekker ruiken en de andere keer weer minder lekker.
Dit komt doordat de geurmoleculen van essentiële oliën direct bij jouw zogenaamde reptielenbrein aankomen; het instinctieve brein. Je kunt hier niet om heen! Dit gedeelte van jouw brein geeft vliegensvlug antwoord of iets wel of niet goed voor jou is. Het is het gedeelte van het brein dat jou en jouw voorouders al die jaren heeft helpen overleven.
Vervolgens (instant) komen de geurmoleculen in het limbisch systeem. Hier worden de geurmoleculen beoordeeld op wat je er nou eigenlijk bij voelt. Word je bijvoorbeeld blij van een geur of misschien voel je je er wat dromerig door.
De ervaring die je op doet met bepaalde geuren, verwerk je in je neo-cortex, de jongste hersenen, die wij het minst lang tijdens onze evolutie gebruiken. Hiermee wordt geregistreerd wat je ervan leert en hoe je een geur vanuit jouw intellect gezien het best in kunt zetten en waarom.
Bij aromatherapie gaat het er om, om al deze gebieden aandacht te geven. Vaak weet of voel je welke olie goed voor jou is op het moment dat je het ruikt, omdat de juiste processen op dat moment in jouw lichaam in gang worden gezet. Maar zoals met alles, gebruik je ook je ‘denken’ erbij. Je neo-cortex dus. Mag of kan ik deze olie op dit moment in mijn leven wel inzetten? Zo moet je natuurlijk rekening houden met de bekende contra-indicaties.
Gebruik bijvoorbeeld geen tijm, salie of rozemarijn tijdens een zwangerschap, gebruik geen ruit-achtigen in de zon en houdt er rekening mee dat tea tree een sterk anti-bacteriële olie is wat er toe kan leiden dat je bij inname bij griep je eerst even wat rotter voelt (bacteriën/ virussen komen vrij) voordat je je weer beter voelt.

De werking van de geurmoleculen van essentiële oliën werken net zo bij dieren. Hoe groot of klein de capaciteit van één van de hersenen ook is, de geur zal altijd via het reptielenbrein beoordeeld worden.
Of een mens of dier de geur vervolgens wel of niet lekker vindt ruiken, doet daarbij niets af aan de werking van de essentiële olie. De geurmoleculen beïnvloeden direct het centraal zenuwstelsel, het hormonale stelsel en zoals hierboven beschreven, de emotie.

Daarnaast kunnen essentiële oliën hun kracht uitoefenen, in combinatie met (zuivere) oliën, op de verschillende weefsels; epitheel,- bind, – spier en – zenuwweefsel.
Belangrijk om te weten is om niet lukraak te masseren, als je niet precies weet wat je aan het doen bent. Dat kan namelijk een averechts effect hebben. Door het masseren van bijvoorbeeld een ziek dier, kun je processen in gang zetten, die je helemaal niet in gang wilt zetten. Omdat dergelijke processen voor een ziek dier (of mens) een te grote belasting zouden kunnen vormen. De huid deppen met een oliemengsel is vaak al voldoende om de olie zijn werk te kunnen laten doen.
Een krachtige therapie dus, aromatherapie! Die voor zowel mens als dier ingezet kan worden op (het herstellen van) het spijsverteringsstelsel, het hormonale stelsel, het bewegingsstelsel, het afweersysteem en op het in balans brengen van het mentale en emotionele welbevinden.
Hoewel veel mensen en dieren baat hebben bij aromatherapie, zijn er wel spelregels voor het inzetten van essentiële olie. Houd bijvoorbeeld bij dieren rekening met hun sterk (véél sterker dan van mensen) reukvermogen, de kans op vergiftiging bij katten en de gevoeligheid van vogels.

Neem voor vragen of advies contact met mij op. Enkele producten vind je in de
Aromatherapie webshop
Het assortiment wordt verder uitgebreid. Ben je op zoek naar een specifieke olie? Stuur dan een bericht, dan informeer ik je over het formaat en de prijs. De kans is heel groot dat ik het wel op voorraad heb.

Aromatherapie voor mens en dier