Essentiële oliën
Aromatherapie valt onder de planttherapieën. Het is een eeuwenoude natuurgeneeswijze dat wordt ingezet om de fysieke, mentale en emotionele gezondheid te bevorderen. Bij aromatherapie wordt gewerkt met de essentiële olie; de kernkracht van de plant. Deze olie is verantwoordelijk voor de groei, ontwikkeling, voortplanting en bescherming van de plant en bezit de geneeskrachtige werking. Essentiële oliën werken via de reuk, het aanbrengen op de huid of via inname.

Hier vind je essentiële oliën in de webwinkel

Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent voordat je essentiële oliën gebruikt. Gebruik essentiële olie altijd met een drager (bijvoorbeeld Jojoba of kokos olie) wanneer je het op de huid aanbrengt of  een emulgator (bijvoorbeeld honingwater) als je het inneemt.
Niet alle oliën zijn zomaar geschikt voor bepaalde toepassingen. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat de meeste ruitachtigen fototoxisch zijn. Zoals sinaasappel, mandarijn en citroen. Deze olie dien je niet in de volle zon te gebruiken. Ook niet bij dieren. Essentiële oliën zijn de meest geconcentreerde krachten van de plant, onverdund op de huid of overdosering kan branden op de huid.
Er is voorzichtigheid geboden met de dosering bij met name inname, ” baat het niet, schaadt het niet” gaat hier niet bij op.
Neem voor meer informatie of advies contact met ons op via het contactformulier.
Wel Zo Natuurlijk biedt essentiële oliën aan van PRIMAVERA.
PRIMAVERA staat voor:


” PASSIE EN JARENLANGE ERVARING
Wij zijn het aan onze klanten verplicht om de beste kwaliteit te bieden.
Wij leveren eerste klas producten en houden hierbij rekening met de natuur.

ESSENTIËLE OLIËN
100% NATUURZUIVER – GARANTIE VOOR DE HOOGSTE BIO KWALITEIT
⦁ 100% Natuurlijk – ze zijn natuurlijk en niet bewerkt
⦁ Authentiek – ze bevatten alleen de olie van de plant die vermeldt wordt.
⦁ Niet veranderd – ze bevatten geen kunstmatige of synthetische toevoegingen.
⦁ Zuiver van soort – ze zijn niet aangevuld met andere botanische stoffen of oliën.

LICHAAM- EN GEZICHTSVERZORGING

90% Van onze grondstoffen komen uit de gecontroleerde biologische teelt. 90% Van onze totale voorraad ingekochte en verwerkte plantaardige ingrediënten komen uit de gecontroleerde biologische teelt. In 2011 zijn er 88 ton aan planten en essentiële oliën van gecontroleerde biologische teelt ingekocht en verwerkt in de producten.
NATRUE is een onafhankelijk internationaal label voor natuurlijke en biologische huidverzorging. Belangrijke criteria zijn: natuurlijke ingrediënten, geloofwaardigheid en transparantie. Alle natuurcosmetica producten en basis- en zaadoliën van PRIMAVERA zijn door NATRUE gecertificeerd. 80% Van onze producten heeft het ***label biologische cosmetica en **label cosmetica met biologische ingrediënten.”

Kwaliteit en gevarentekens
Veel essentiële oliën van PRIMAVERA bevatten gevarentekens en milieutekens. Dit heeft niets met de kwaliteit van de olie te maken. Deze oliën zijn natuurzuiver en zoveel mogelijk biologisch, en kunnen op de daartoe bekende manieren worden gebruikt.
De gevarensymbolen zijn wettelijk verplicht omdat essentiële oliën gevaarlijk kunnen zijn, bijvoorbeeld omdat ze een laag brandpunt hebben, sterk geconcentreerd zijn, en giftig kunnen zijn. PRIMAVERA werkt niet met toxische/giftige oliën.Daarnaast wordt de distributeur in Nederland echter ook verplicht gesteld om aanvullende gevarensymbolen op de flesjes aan te brengen, omdat de Europese wetgeving c.q. Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) geen verschil kan en/of wil maken tussen synthetische stoffen en natuurlijke oliën. Van nature bevatten planten namelijk terpenen. Chemisch gezien zijn terpenen familie van de koolwaterstoffen zoals benzeen. Voor de Europese wetgeving c.q. NVWA is dan ook een essentiële olie van bijvoorbeeld citroen of eucalyptus een gevaar, omdat het in hun ogen hetzelfde is als benzeen.Wanneer er geen gevarentekens op het etiket zouden staan, dan wordt dat als een delict gezien en beboet met een gevangenisstraf.
Een voorbeeld:
Monoterpenen en sesquiterpenen komen veel in planten voor. In 60 plantfamilies met ongeveer 2000 planten worden ze aangemaakt. Er zijn van wel meer dan 1000 monoterpenen beschrijvingen bekend. Bijvoorbeeld in een dennenbos kunnen de naalden van een oppervlakte van 1 m2 maar liefst 1 liter monoterpenen opleveren. Vandaar dat een brand in het bos zich snel kan uitbreiden.
De eenvoudigste terpenen zijn de monoterpenen. Dit zijn onverzadigde koolwaterstoffen die sterk oxideren bij blootstelling aan lucht, licht en warmte. Dit is daarmee ook een belangrijke oorzaak voor het verlies aan kwaliteit van een essentiële olie. Het zijn dan ook citrusoliën, die veel monoterpenen bevatten en daarom alle gevarentekens moeten dragen.
Internationaal is men overeengekomen symbolen te hanteren die wereldwijd gelden. Onderstaand een overzicht van deze internationale etikettering

ExplosiefOntvlambaarOxiderendGassen onder drukCorrosiefGiftig
Irriterend, sensibiliserend, schadelijkLange termijn gezondheids-gevaarlijkGevaarlijk voor het aquatisch milieu