Verminder spanning, verminder pijn

De mate waarin je stress hebt kan van veel factoren afhankelijk zijn. Hoe kun je stress verminderen?
Soms kan de oorzaak weggenomen worden, soms kun je het verlichten en soms zit je in een periode dat je gewoonweg wat meer op je tanden moet bijten dan op andere momenten. Het is alom bekend dat door langdurige stress je in een vicieuze cirkel terecht kan komen van mentale en fysieke ongemakken, of zelfs te kampen krijgt met serieuze gezondheidsklachten.


Soms kun je in het leven niet alle zaken inzetten waarvan je weet dat het stress wel kan verlichten of zelfs weggenemen. Toch is het belangrijk om altijd als eerst voeding en je bewegingspatroon onder de loep te nemen.
Dit heeft namelijk een direct positief of negatief effect op je hormoonbalans dat weer jouw stress level beter of minder goed weet te reguleren.
Evengoed werkt dit voor dieren. Over het algemeen zullen dieren in de eerste instantie subtieler laten merken dat er meer spanning heerst.
Dit kun je wellicht al zien aan het gedrag (nerveuzer gedrag, sneller schrikken, of juist schuwer, reageert anders op soortgenoten, aanlijnen is onprettig, etc.). Ook aan het lichaam kun je merken of het dier spanning vast houdt. Voelen de spieren in de nek gespannen? Is de rug gespannen? Let vooral ook op de onderrug. Zit het vel erg strak? Ook het lopen kan lastig zijn wanneer nek – en schouderspieren verkrampt zijn.
Uiteraard kan verkramping concrete fysieke oorzaken hebben, maar sluit een stress reactie gestuurd door het endocrien systeem niet uit.

Naast medicatie, kruiden en supplementen kun je ook fysiek helpen om stress te verminderen en ontspanning te geven. Denk aan fysiotherapie, osteopathie, maar ook zelf kun je bij milde klachten al lekker aan het werk met je dier.

De besproken technieken vervangen geenzins het advies van een dieren – of veearts, neem bij twijfel altijd contact op met een dierenarts om eventuele onderliggende problemen uit te sluiten.

Er zijn verschillende technieken, zoals massage en TTouch.
voor massage zou ik aanraden een korte cursus of workshop te volgen bij een therapeut, om te voorkomen dat je met massage verkeerde processen in gang zet. Met masseren verlicht je inderdaad pijn doordat spanning afgenomen wordt en de doorbloeding wordt bevorderd. Maar ook wordt het lichaam actief aangezet om afvalstoffen af te voeren. Dit proces wil je niet bij alle dieren perse in gang zetten. Denk aan oudere, verzwakte of zieke dieren.

Tellington TTouch® is een mooie en zachte aanrakingstechniek, voor mens en dier, dat kan bijdragen aan het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Door de zeer lichte aanraking wordt het zenuwstelsel subtiel geprikkeld dat aanzet tot het verhogen van het lichaamsbewustzijn. Dit kan een positief effect geven op het gevoel van veiligheid en vertrouwen, de mate van coördinatie en op de spierspanning. Op deze manier kan stress verminderd worden en een genezingsproces sneller in gang worden gezet.

Er zijn verschillende TTouch technieken ontwikkeld. De meest bekende zijn de circulaire TTouches, waar je al veel mee kan bereiken.
Dit zijn de Clouded Leopard, Lying Leopard en de Raccoon TTouch

Copyright afbeeldingen: https://ttouch.com/About_Us/What_is_the_Tellington_Method/Examples_of_TTouches/index.html

Racoon TTouch

Als voorbeeld een uitleg van de Raccoon Touch:
Hierbij gebruik je je vingertoppen en beschrijf je met hele lichte druk, terwijl je duim zachtjes op één punt rust, één cirkel en een kwart (zie afbeelding klok hiernaast). Waarbij je begint op zes uur en linksom 1,5 cirkel draait. Pas de snelheid van de cirkel aan op wat voor je dier prettig voelt, denk aan bijvoorbeeld 1 , 2 of 3 seconden. Te snel kan juist het tegenovergestelde effect geven. Maak deze beweging op verschillende plekken op het lichaam, daar waar het prettig is voor het dier. Of werk in een lijn vanaf de hals, naar rug en de flanken. Houd de andere hand licht op het lichaam om op een ontspannen manier contact te houden met het dier.

Als je vragen hebt hoor ik het graag! Veel ontspanning gewenst 🙂