Matricaria chamomilla
 
Nog een product voor in je huisapotheek; (gedroogde) kamille!

Aan kamille wordt al vele jaren geneeskrachtige kwaliteiten toegeschreven. Binnen de fytotherapie is het één van de eerste kruiden die men leert gebruiken vanwege de brede en effectieve inzetbaarheid. Je vindt dit kruid in graslanden en in de bermen. Alhoewel het makkelijker is om het kruid te kopen, uiteraard onbespoten en van zuivere kwaliteit.

Kleine, open wondjes behandel ik met biologische kamille thee. Het werkt ontstekingsremmend en ontsmettend. Ook behandel ik de ogen van de honden en kat met kamille thee (lauw natuurlijk) bij een beginnende oogontsteking. Door de milde werking mag kamille thee gewoon in aanraking komen met de slijmvliezen. Doe schone watjes in goed getrokken kamille thee en dep hiermee de ogen schoon.


Kamille behoort tot de composietenfamilie. Dit betekent dat er veel bitterstoffen aanwezig zijn in het kruid. Daarom werkt het goed op de spijsvertering. Een kopje thee werkt dan ook spijsverteringsbevorderend, krampstillend, tegen buikpijn en ook weer ontstekingsremmend. 
De etherische oliën in het kruid werken kalmerend op het zenuwstelsel. Om deze reden is het zeer goed in te zetten bij o.a. stress, onrust (zowel fysiek als mentaal), hoofdpijn en slapeloosheid.
Voor dieren kun je wat kruiden door het voer mengen, of naast de waterbak een bakje verse lauwe kamille thee zetten. Zodat ze zelf kunnen kiezen of ze het willen.

Kamille is een prachtig kruid en helpt dus mens en dier gezond te houden op een makkelijke en goedkope manier. Wel wordt aangeraden om de thee niet meer dan 3 keer per dag en niet langer dan 3 weken te drinken, vanwege de medicinale werking.