Continu of veel jeuk is erg storend.
Er kunnen meerdere oorzaken aan ten grondslag liggen.
Denk aan parasieten, een allergische reactie, vervuild bloed door een overbelaste lever of een ontregelde darmwerking.

Het valt niet altijd mee om de daadwerkelijke oorzaak van jeuk te vinden. Mensen en dieren leven in symbiose met vele bacteriën, virussen en parasieten. Klinkt niet zo fris, maar toch helpen we elkaar zo allemaal 😉 Tenzij de verhoudingen uit balans raken. Een tekort of overschot van micro organismen kan leiden tot vervelende aandoeningen die gepaard kunnen gaan met jeuk.

Afhankelijk of jouw constitutie, of die van het dier, zou een reiniging met kruiden, leem en/of essentiële oliën kunnen helpen om de lever en nieren te reinigen. Hierbij moet ook gelet worden op eventueel medicijn gebruik. Te snel en te veel reinigen kan ook te veel processen in werking zetten die je niet wilt of niet aan kunt.
In het vorige bericht is geschreven wat de oorzaak zou kunnen zijn van een allergische reactie. De kans om een allergie te ontwikkelen is groter bij een weerstand dat niet in balans is.

In- en uitwendige parasieten kunnen door schadelijke effecten of overtolligheid voor jeuk zorgen. Denk aan mijt, wormen, luizen en natuurlijk vlooien. Natuurlijke middelen kun je succesvol preventief of bij een lichte besmetting inzetten.

Sluit ook niet uit dat een verstoring in de zenuwbanen voor jeuk kan zorgen. Honden die veelvuldig op hun poten bijten of likken, zou een reactie kunnen zijn om een tintelend gevoel (jeukend gevoel) of pijnprikkel te doven.

Afhankelijk van de oorzaak, denk o.a. aan de volgende middelen die goede resultaten kunnen geven bij jeuk.

Dempen van de jeukprikkel op de huid:
Essentiële olie, zoals Lavendel en Pepermunt olie.

Reiniging (o.a. lever, nieren, bloed, darmen):
Essentiële olie o.a. Citroen, Jeneverbes en Tea Tree.
Kruiden: o.a. Agrimonie, Braamblad, Brandnetel, Cichorei, Witte Dovenetel, Duizendblad, Euchinacea, Guldenroede, Hondsdraf, Kamille, Munt, Paardenbloem, Salie, Smalle Weegbree.
Groene leem.
Aanpassing Dieet.

Allergische reactie:
Reinigende kruiden. Essentiële oliën, ook kamille en Schüssler celzouten

Ontsmetting/ anti-bacterieel, herstel huid:
Calendula, Geranium, Lavendel, Sinaasappel, Tea Tree.

Parasieten werend:
Essentiële oliën o.a. Geranium, Knoflookolie (inname), Lavendel, Lemon Grass en Tea Tree.

Zo kun je met middelen die binnen handbereik liggen op een natuurlijke manier van jeuk afkomen. Hier worden maar enkele voorbeelden gegeven. Het lichaam van mens en dier is een complex systeem en er dient dus in bepaalde gevallen nader onderzoek te worden gedaan door een bekwaam natuurgeneeskundige en/of een bekwame dierenarts.

Heb je vragen over het gebruik van de voorgestelde middelen, neem dan gerust contact met mij op.
Bovenstaande therapieën zijn vanzelfsprekend geen vervanging van reguliere medische ondersteuning.