De pollen zijn weer volop in de lucht. Dit betekent dat veel mensen last krijgen van hooikoorts. Door een disbalans in het fysieke, reageert het afweersysteem ontregeld (overdreven) op lichaamsvreemde stoffen. Dit heeft als gevolg dat de slijmvliezen geïrriteerd raken en er overmatig histamine vrijkomt. Dit veroorzaakt niesbuien, traanogen en een loopneus. Histamine is onderdeel van jouw afweersysteem en helpt je juist jouw immuunsysteem optimaal te houden. Alleen bij hooikoorts is de aanmaak als het ware op hol geslagen.


Hooikoorts kan in de regel niet worden genezen, zo wordt gezegd. Maar als de ontregeling in het lichaam gevonden wordt en er daardoor een stop wordt gezet op de overmatige histamine aanmaak, zouden de hooikoorts symptomen moeten kunnen verdwijnen. Op zoek naar de daadwerkelijke reden van de ontregeling kan nog best een zoektocht zijn. Is het systeem vervuild? Is er een blokkade door oud trauma (fysiek of mentaal)? Is het een opeenstapeling van?

Ter ondersteuning kan celzoutenmengsel voor pollen bevorderend werken tijdens de zoektocht naar de oorzaak. Dit mengsel bestaat uit verschillende celzouten.

Mengsel voor pollen

De nr. 2 zorgt voor de afbraak van vreemde eiwitten.
De nr. 3 zorgt voor de zuurstof in de cellen en de verbranding, ze bindt de vrije radicalen, versterkt de afweer en geeft een sterk immuunsysteem.
De nr. 4 is belangrijk voor de klieren en de bronchiën.
De nr. 7 ontspant en zorgt dat de stress niet teveel wordt, belangrijk voor het zenuwstelsel.
De nr. 8 zorgt voor de doorbloeding, het slijmvlies en de vochthuishouding: van verkoudheid tot druipende sinussen.
De nr. 10 is het mineraal voor het uitscheiden van alle schadelijke stoffen. Het lichaam kan hierdoor de slakken en andere belastende schadelijke stoffen via de dikke darm en de darmvlokken uitscheiden.
De nr. 24 is belangrijk bij problemen met de slijmvliezen, de longen en de huid, een belangrijk middel om te versterken en ontgiften.

Zijn de symptomen dusdanig, dan kan het noodzakelijk zijn om de overmatige histamine aanmaak te onderdrukken met reguliere medicatie, zodat de vervelende hooikoorts symptomen verminderen of wegblijven. Als de symptomen dragelijk zijn, is het alsnog absoluut de moeite waard om te onderzoeken waarom jouw afweersysteem nu zo van slag is.

Dagelijks een (plastic) lepel – of twee- mengsel door een glas of bidon water mengen. Gedurende de dag opdrinken en het water met mengsel even in de mond laten. Optimaal is het om met lege slijmvliezen op te nemen, bij voorkeur 30 minuten voor de maaltijd (dus niet tijdens of vlak na de maaltijd).

Meer over celzouten vind je hier